Változik a számlázás világa: fogy az idő, itt vannak a tudnivalók!

November 15-éig be kell jelenteni az adóhatóságnak a használt számlázóprogram minden adatát. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint fehéredik a gazdaság és könnyebb lesz a revizorok dolga, a könyvelők szerint csak nő a bürokrácia és hátrányba kerülnek a szoftvert használók a számlatömbösökkel szemben. Mit kell jelenteni és hova? Összeszedtük.

NGM: fehérebb és nyugodtabb világ jön

A bizonylatolási fegyelem erősítését és a gazdaság fehérítését szolgálja a Nemzetgazdasági Minisztérium számlarendelete. November 15-től  kiszűrhetővé válnak a gyanús szoftverek. A tisztességes vállalkozások a bejelentésnek köszönhetően kisebb valószínűséggel számíthatnak ellenőrzésre.

A vállalkozások leggyakrabban használt informatikai eszköze mostanra  a számlázóprogram lett, amely egyre szélesebb körben váltja le a hagyományos, nyomdai úton előállított számlatömböket.

Ahhoz, hogy hatékony legyen az ellenőrzés, elengedhetetlen, hogy az adóhivatal az elektronikusan vagy papíron rendelkezésre álló bizonylatokon túlmenően a kapcsolódó elektronikus adatokhoz – így például a számlázó program működéséhez, a számlakiállítás folyamatához, a számla megőrzéséhez szükséges adatokhoz – is hozzáférhessen.  A számlázó programokra vonatkozó adatbejelentés megfeleltethető a pénztárgépi regisztrálás és nyilvántartásba vétel, valamint a nyomdai úton előnyomott számlatömbök szigorú számadású nyilvántartásának.

Ha a vállalkozó 2014. október 1. előtt  is használt  számlázó programot, akkor azt 2014. november 15-ig kell bejelentenie. Ha 2014. október 1. után kezd el  számlázó programot használni, akkor azt 30 napon belül be kell jelentenie az adóhatóságnak.

A könyvelőknek nagyon nem tetszik

"Az elmúlt hetekben az MKOE részéről közleményeinkben összegeztük a 23/2014-es NGM rendelet, vagyis ún. "számlarendelet"" jogi anomáliáit, a keletkezett problémákat és az évtizedes távlatból ismert jogértelmezési hibák fenntartását. Mindezek mellett – az NGM állításával szemben – nemzetgazdaság fehéredését korántsem szolgáló, azonban igencsak bürokratív szabályozás egy nagyon lényeges pontos tételesen ütközik az Európai Unió irányelvével. Az EU irányelv szövege szerint az elektronikus úton való számlázás nem lehet terhesebb, mint a papíralapú. Elektronikus számlát csak szoftverrel lehet kibocsátani. Ha veszek egy tömböt, akkor 0 bejelentési kötelezettségem van, ha beszerzek egy szoftvert, akkor 1 db.  Ennek eredménye 0 < 1. tehát az NGM rendelet szembemegy az EU irányelvvel, az intézkedés növeli az adminisztrációt, automatikusan kriminalizálhatóvá teszi a szoftverek fejlesztőit és az elektronikus úton való számlázással szemben növeli az adózói félelmeket! A rendelet bevezetését a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete nem támogatja, követeli annak haladéktalan visszavonását, a rendelkezések megváltoztatását" - írta nemrég az egyesület.

Mit kell bejelenteni, és hogyan?

Az NGM rendelet 2. § 2. pontja szerint számlázó program a számla kibocsátására alkalmas számítástechnikai program, programfunkció, programmodul, ideértve az online számlázó rendszereket is. Ennek értelmében a bejelentési kötelezettség kiterjed azokra a többfunkciós informatikai megoldásokra is – pl. komplex ügyviteli rendszerek – amelyek más funkciók mellett számla kibocsátására is alkalmasak. Online számlázó rendszer alatt – az általános fogalomhasználat szerint – a hálózaton keresztül elérhető, számlázó szolgáltatást nyújtó rendszer értendő.

A bejelentésnek a következő adatokat kell tartalmaznia:

1.1 a használt számlázó program

 • nevét, azonosítóját,
 • fejlesztőjének nevét, és – ha van – adószámát,
 • értékesítőjének, rendelkezésre bocsátójának nevét, adószámát,
 • beszerzésének, használata megkezdésének vagy – saját fejlesztésű program esetén – a rendeltetésszerű használatbavételének időpontját;

1.2 a használt online számlázó rendszer

 • az online számlázó rendszer nevét és elérhetőségét,
 • az online számlázási szolgáltatást nyújtó nevét, adószámát,
 • az online számlázási szolgáltatás igénybevételének kezdő időpontját;

2.1 a használatból kivont számlázó program

 • 1.1 pont szerinti adatait,
 • használatból történő kivonásának időpontját;

2.2 a használatból kivont online számlázó rendszer

 • 1.2 pont szerinti adatait,
 • az online számlázási szolgáltatás igénybevétele befejezésének időpontját.

A bejelentés teljesítéséhez az adóhatóság a SZAMLAZO megnevezésű nyomtatványt rendszeresíti. 

Forrás: http://privatbankar.hu/