Újabb kritika: tarthatatlan a pénztárgépek cseréjének határideje

A pénztárgépek NAV-hoz való bekötésének megvalósítását szabályozó rendelettervezet ismeretében az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) annak újragondolására kéri a kormányt, és a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete is több ponton kifogásolja a tervezetet.
 

IVSZ: tarthatatlan a határidő

A pénztárgépek átalakításában jártas vállalkozások nagy részét tömörítő érdekvédelmi szervezet, az IVSZ (Informatikai Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) szerint - amely a törvény elfogadását követő napon már kezdeményezte a szükséges beruházások állami támogatását - a tervezett 2013. március 31-i határidő tarthatatlan.

Az első és legfontosabb probléma, hogy az új előírásoknak megfelelő pénztárgépek jelenleg nem kaphatóak egyetlen pénztárgépgyártónál sem. A feltételeknek megfelelő új gép fejlesztési ideje legalább 4-12 hónapot vesz igénybe. A fejlesztést követő tesztelésre és az így kiszűrt hibák javítására legalább egy újabb hónapra van szükség. Az ezután esedékes engedélyezési eljárás átfutási ideje megint csak 1 hónap, amennyiben nincs szükség hiánypótlásra vagy más korrekcióra.

A gyártóknál csak ezután történhet meg a pénztárgépek megrendelése, amelyek szállítási ideje minimum 3-5 hónapra tehető. Mindezek fényében az jósolható, hogy az új szabályoknak megfelelő első pénztárgépek üzembe helyezése reálisan legalább 8-10 hónap múlva várható.

Az IVSZ éppen ezért azt javasolja, hogy az új pénztárgépek bevezetése történjen lépcsőzetesen, reális ütemezés mellett, amelyet szakmai konzultáció előz meg.

Korábban az IVSZ azt kérte, hogy az előírt informatikai modernizációhoz a kormány nyújtson vissza nem térítendő támogatást európai uniós közösségi pénzből, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében.

Az IVSZ becslése szerint a program nagyjából 100 000 hazai vállalkozást érinthet. Cégenként 50-100 ezer forintos pályázattal és 50-70%-os támogatási intenzitással kalkulálva legfeljebb 7 milliárd forintból megvalósítható lenne a program.

Magyar Könyvelők Országos Szövetsége: bonyolult és pontatlan a tervezet

A pénztárgépekről szóló jogszabálytervezet kapcsán a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete is tiltakozik annak bonyolultságával és a rendkívül rövid bevezetési idővel szemben.

A könyvelők egyesülete is fontosnak tartja kiemelni, hogy a társadalmi egyeztetésre a minisztérium által felkínált nagyon rövid idő nem elegendő. A rendelet nem tisztázza, hogy pontosan mely kör köteles alkalmazni az új pénztárgépeket, a minisztérium ismét adós maradna a pontos meghatározással.

Pontosítani kell azt is, hogy mely vállalkozások mellőzhetik a pénztárgépet, ha minden vevőjüknek számlát adnak. Az egyes technikai megoldások kapcsán tisztázni kell az üzemeltető felelősségét, ha az AEE (Adóügyi Ellenőrző Egység) a SIM kártya meghajtásakor nem rendelkezik majd elegendő térerővel. Azt is tisztázni kell, hogy az AEE vagy a megfelelő pénztárgép ára és készletezhetősége okán mi történik, ha a következő 65 munkanapban az érintett nem tudja a pénztárgépeit lecserélni.

Nem világos azt sem, hogy mi történik akkor, ha a határidő fizikailag nem tartható. Az államnak célszerű lenne több részre bontani a bevezetést, ahogyan azt az IVSZ is javasolja. Nem lehet tudni, hogy a pénztárgépes nyugta kiállítását követően - ha az ügyfél számlát kér - lehet-e majd tömbből, vagy más szoftverből számlát kiállítani. A tervezet tartalmazza a 24/1995. sz. PM rendelet hatályon kívül helyezését, ezért az is kérdéses, hogy a kormány valóban megszüntetné a számlázás formai előírásait, vagy ez a szabályozás más formában, más helyen él majd tovább.
 

Forrás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/it/ujabb_kritika_tarthatatlan_a_penztargepek_cserejenek_hatarideje.177302.html