Tételes adó, iparűzési adó: változások jöhetnek

A kisadózók tételes adójáról kedden nyújtott be törvényjavaslatot a kormány. A javaslat szerint adminisztrációs könnyítést jelent, hogy a tételes adót választó kisvállalkozó csak bevételi nyilvántartás vezetésére köteles. A tételes adó megfizetésével a vállalkozás mentesül a társasági adó, az szja, a járulékok, az egészségügyi hozzájárulás, a szociális hozzájárulási adó, valamint a szakképzési hozzájárulás megfizetése alól is.

 

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő ugyancsak kedden arra hívta fel a figyelmet, hogy a tételes adó a helyi iparűzési adót nem foglalja magába. Így nem elég a bevételeket vezetni, költséget is ki kell tudni mutatni, például az anyagköltséget, az alvállalkozói költséget és az eladott árukat. „Következésképpen már nem látom azt a könyvelési egyszerűsítést, amely lehetséges lenne – mondta, hozzátéve: a szabályok még változhatnak.

Az NGM válaszában hangsúlyozza: az iparűzési adóban 8 millió forintos árbevétel alatt lehetőség van egyszerűsített adóalap megállapításra, így a helyi iparűzési adó (hipa) megállapítása miatt nem jelentkezik plusz adminisztrációs teher. Ettől függetlenül a Nemzetgazdasági Minisztérium ebben a kérdésben is egyeztetni fog az érintettekkel.

Szerző: MTI

Forrás: http://www.vg.hu/gazdasag/adozas/teteles-ado-iparuzesi-ado-valtozasok-johetnek-379963