Mi alól mentesít a kisadó?

Mind a kisadózó vállalkozás, mind a kisadózó magánszemély mentesül az alábbi közterhekkel kapcsolatos kötelezettségek alól:

a) vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó vagy átalányadó megállapítása, bevallása és megfizetése; - ez egyéni vállalkozókra vonatkozik, tehát vállalkozói szja nincs!

b) társasági adó megállapítása, bevallása és megfizetése. Ez a kkt-kat, bt-ket mentesíti a 10%-os társasági adó alól.

c) a személyi jövedelemadó, járulékok és az egészségügyi hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése. Ez az egyéni vállalkozót és a társasági tagokat mentesíti a kivét után szja és a járulékok, tehát a nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék, illetve kkt. bt. tagokat az osztalék utáni szja és eho fizetési kötelezettség alól.

d) szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás, valamint a szakképzési hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése. Ez az egyéni vállalkozást és a társaságot mentesíti attól, hogy a kisadózók után ilyen kötelezettségeket kelljen teljesíteniük.

Ugyanakkor nem mentesít a kisadó a Bt. Kkt. nem kisadózó jogállású tagja részére juttatás – pl. az osztalék utáni szja alól.

 

 

Forrás: http://www.adonet.hu/hirinfok/adozas/5-mi-alol-mentesit-a-kisado