Majdnem mindenre kivetik a tranzakciós adót

A hitel, a kincstárjegy pénzváltás és az állampapír-vásárlás sem ússza meg, sőt, a parlamentnek benyújtott módosítás mást is tartalmaz, minthogy az eredetileg egyezrelékes tranzakciós illeték a duplájára, illetve háromszorosára emelkedik.

Matolcsy György a közelmúltban már belengette, most a kormány be is nyújtotta az a javaslatot, amelyben a tranzakciós illeték mértékét a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett módon növelik. A fizetési forgalmat két, a készpénzt pedig három ezrelékes díjjal terhelik meg, de az új adót kivetik a pénzváltásra, a kölcsöntörlesztésre, sőt, a hitelkártyás készpénzfelvételt külön nevesíti is a módosító. Az azenpenzem.hu szerint azzal, hogy a bankok által alkalmazott díjak és jutalékok is bekerültek a körbe, azokat a pénzintézeteket is meglepetés érte, amelyek már a korábbi Matolcsy-bejelentésből kimazsolázható tételek szerint alakították át a januártól érvénybe lépő szabályaikat.

A saját számlák közötti utalások esetében azonban - úgyancsak némi meglepetésre - néhány említő körülmény is került a még elfogadásra váró javaslatcsomagba. A házastársi számlák közti pénzmozgás mentesülhet a tranzakciós illeték alól, ahogyan a tartós befektetési- és a nyugdíj előtakarékossági számlákat, de még a Start-számlát is.

 

 

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20121109_Majdnem_mindenre_szol_a_tranzakcios_ado#rss