Adózási hírek

Változik a számlázás világa: fogy az idő, itt vannak a tudnivalók!

November 15-éig be kell jelenteni az adóhatóságnak a használt számlázóprogram minden adatát. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint fehéredik a gazdaság és könnyebb lesz a revizorok dolga, a könyvelők szerint csak nő a bürokrácia és hátrányba kerülnek a szoftvert használók a számlatömbösökkel szemben. Mit kell jelenteni és hova? Összeszedtük.
2014. 10. 25. 11:22

Ha erre a számlára fizet, a NAV nem kérdez

Felpörgött a harmadik negyedévben a stabilitás megtakarítási számlák népszerűsége: összesen 155-en helyeztek el együtt 10,25 milliárd forintot a számlákra, amiket a NAV azért hozott létre, hogy jövedelmeket fehérítsenek ki – írja az MTI. A konstrukció lényege az, hogy a magánszemélyek által elhelyezett legkevesebb ötmillió forintos összeg származását, a közteherfizetést az adóhatóság nem firtatja. Az első három negyedévben egyébként összesen 444 számlát nyitottak és 29,37 milliárd forintot fizettek be ilyen számlákra.
2014. 10. 21. 07:47

Így védi az ügyfelet az új biztosítási törvény

A biztosító a tevékenysége bármely elemét kiszervezheti, befektetési szabadságot élvez, viszont szigorú rend szerint kell fogadnia ügyfelei panaszait - egyebek mellett ezeket tartalmazza az új biztosítási törvény tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.
2014. 10. 06. 10:14

Az új Ptk. módosításáról - 3 milliós Kft. alaptőke, vagy nem?

Amikor tudjuk, hogy nem tudjuk, hogy mi van, az egy dolgot jelent: bizonytalanságot, amitől minden drágább lesz. Hamarosan életbe lép az új Polgári törvénykönyv. Több fontos részénél nemcsak nem egyértelmű, mikor mit kell csinálni, de még az se, egyáltalán minek találhatták ki. Ránézésre könnyebb lesz kiperelni egy cégvezetőt a vagyonából, viszont gyerekjáték lesz a leggazdagabb embernek is 3 perc alatt papíron vagyontalanná válnia. A kft.-je tőkéjét kötelező lesz felemelnie 3 milliósra, de ezt ne úgy értse, hogy tényleg kötelező, mert gyakorlatilag nem lesz az. Ami viszont jó, hogy az uniós irányelvek miatt jóval erősebb fogyasztói jogaink lesznek.
2014. 02. 18. 08:42

Munkaadód segítene a hiteltörlesztésben? Ezt nem árt, ha tudod!

Komoly érdeklődést váltott ki az az elképzelés, amely szerint lehetőség van a munkáltatók számára adómentesen támogatni munkavállalóik lakáshitel törlesztését. Sok részlet azonban homályos volt ebben az ügyben. Egy nemrégiben benyújtott törvénymódosítási javaslat néhány kérdést megválaszol.
2014. 02. 06. 13:24

Mi a baj az áfacsalás elleni csodafegyverrel?

Van egy nagyon egyszerű eszköz az áfacsalások visszaszorítására. Úgy hívják, hogy fordított áfafizetés, és most ezzel próbálkozik a magyar kormány is. De vajon miért nem vetették be eddig, ha egyszer kéznél volt?
2013. 12. 09. 10:49

Hatalmas pofon a NAV-nak: itt a Kúria hőn várt ítélete

Jogsértőek az adóhatóság elmúlt négy évben hozott határozatai, amelyekben tetemes közteherrel sújtott magánszemélyeket, akik a 2005. január elseje és 2011. december 31-e közötti időszakban - főként az interneten keresztül - ingóságokat értékesítettek - vonható le a következtetés a Kúria által nemrégiben meghozott, hőn várt ítéletből.
2013. 08. 12. 13:43

Vagyonosodási vizsgálat: Te sem lehetsz nyugodt, itt a példa

Új ellenőrzési módszert vetett be az adóhatóság a magánszemélyek vagyongyarapodásának vizsgálatára: "az egyes adókötelezettségek ellenőrzése" címszó alatt indít eljárást, s annak keretében a revizorok szóban nyilatkoztatják a gyanútlan adózókat arról, hogy az elmúlt három-öt évben milyen bevételeik, és azzal szemben milyen kiadásaik voltak, vagy az orruk alá nyomják a vagyonosodási kérdőívet, amit azon nyomban ki akarnak velük töltetni - értesült a Pénzcentrum.hu. Csakhogy "az egyes adókötelezettségek ellenőrzése" során ezt nem tehetné meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2013. 08. 05. 08:42

Így kerülik ki az EHO-t

A legtöbb hitelintézet a tartós befektetési számlát javasolja a jövő csütörtöktől bevezetendő, kamatjövedelmeket terhelő EHO elkerülésére. Akadnak kamatot előre fizető konstrukciók is, és új befektetési alapok is a piacra kerülhetnek a közeljövőben.
2013. 07. 23. 09:04

Levonható az útdíj egy része a helyi iparűzési adóból

Július 1-jétől bővült a helyi iparűzési adó meghatározása során figyelembe vehető, a fizetendő adót csökkentő tételek köre - hívja fel a figyelmet a Deloitte.
2013. 07. 12. 09:13

Így bukhatsz Te is százezreket: ő az adóhatóság 86 éves áldozata

Nem csak ijesztget az adóhatóság, ki is szabja visszamenőlegesen a 18 százalékos illetéket azokra a magánszemélyekre, akik az elmúlt évben 150 ezer forintnál több pénzt kaptak ajándékba banki átutalással nem egyenesági rokonuktól (például testvértől, nagynénitől, unokatestvértől, baráttól), ezt viszont csak az idén jelentették/jelentik be az adóhatóságnak. Okleveles adószakértő szerint nem róhatna ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) visszamenőlegesen illetéket korábban illetékmentes ügyletre. A NAV áldozatául esett az elmúlt napokban egy 86 éves hölgy is, akinek a testvére tavaly december végén - a halála előtt - ajándékozta oda neki a megtakarított pár millió forintját, ő viszont ezt csak idén tavasszal jelentette be - jóhiszeműen - az adóhatóságnak.
2013. 06. 03. 08:12

Hatmilliót kaphatunk az államtól, és még visszafizetni sem kell

Összesen 5 milliárd forintra pályázhatnak azok a fiatalok, akik vállalkozást akarnak indítani Magyarországon. Az igényelhető támogatás összege egyéni vállalkozónként és mikrovállalkozásonként 3 millió, társas vállalkozás esetén pedig 6 millió forint vissza nem térítendő hozzájárulás lehet.
2013. 05. 22. 11:05

Adóellenőrzés: ne fecsegj a revizornak, nagyon pórul járhatsz!

"Ne szólj szám, nem fáj fejem" - nagyon is megszívlelendő ez a mondás, ha valakit adóellenőrrel hoz össze a balsorsa. Alapszabály: szóban semmit ne nyilatkozz a revizornak. Különösen igaz ez a mostanában megszaporodott internetes aukciós oldalakon történő ingóságok eladásával kapcsolatos ellenőrzésekre, illetve a vagyonosodási vizsgálatokra.
2013. 04. 12. 07:59

Izzasztó vagyonvizsgálatok lesznek idén

A korábbiaknál jóval "izzasztóbb" vagyongyarapodási vizsgálatokra számíthatunk az idén, mivel a jogszabályváltozások leszűkítik a védekezési lehetőségeket és jelentősen megkönnyítik az adórevizorok dolgát - hívja fel a figyelmet RSM DTM Hungary Zrt. A magánszemélyek banki adatai például ugyanolyan könnyen és gyorsan elérhetők lesznek az adóhatóság számára, mint az ingatlan- és gépjármű-nyilvántartás adatai.
2013. 03. 07. 03:08

Családi kedvezmény változásáról

Negyedik alkalommal módosítanák a kormánypártok Magyarország Alaptörvényét. A parlament napirendjére is vett törvényjavaslat egyik sarkalatos pontja, hogy tovább szűkítenék a család fogalmát. Leszögeznék, hogy "a családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony." Az élettársak akkor sem alkotnának egy családot, ha gyermekük születik, mindkét fél csak a közös, vagy a korábbi kapcsolatából született gyermekével képezne külön-külön családokat. Az Alkotmánybíróság tavaly decemberben hozott határozatában megállapította, hogy a kétharmados parlamenti többség túlzottan szűkre szabta a család fogalmát a családok védelméről szóló törvényben. A kormánypártok ahelyett, hogy tágítanák a fogalmat, rendíthetetlenül bebetonozzák az Alaptörvénybe a szűkre szabott meghatározást. Ezzel végleg megfosztanák az emelt összegű családi kedvezményre jogosultság reményétől is azokat a három- vagy több gyermeket nevelő mozaik családokat, amelyekben a szülők az élettársi közösséget választják.
2013. 02. 14. 12:25

A "kiva" minden idők legsikertelenebb adója lehet

Ma jár le a kiva jelentkezési határideje, de az előzetes adatok szerint érdektelenségbe fulladt az új adónem. A kudarcnak több oka is van.
2013. 01. 15. 12:24

Újabb kritika: tarthatatlan a pénztárgépek cseréjének határideje

A pénztárgépek NAV-hoz való bekötésének megvalósítását szabályozó rendelettervezet ismeretében az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) annak újragondolására kéri a kormányt, és a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete is több ponton kifogásolja a tervezetet.
2012. 12. 21. 08:52

Új adózási forma kisvállalatoknak: ki választja a KIVA-t?

A legfeljebb 25 főt foglalkoztató és 500 millió forintot meg nem haladó bevétellel rendelkező vállalkozások választhatják az új adózási módot december 20-ig. A kisvállalatok adóterheit csökkenti, valamint a foglalkoztatottságot növelheti a 2013. január 1-jétől induló új adózási forma, a kisvállalati adó, röviden a kiva. A kiva-t azok a legfeljebb 25 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, melyek előző évi bevétele, illetve a mérlegfőösszege nem haladja meg az 500 millió forintot, és a bejelentkezéskor adótartozása nem több mint 1 millió forint - olvasható a NAV összefoglalójában.
2012. 11. 21. 08:42

Itt vannak az új adók és a kiskapuk

A tegnapi zárószavazást követően már csak a kihirdetés választja el a munkahelyvédelmi akciótervet az indulástól. Jönnek az új kisvállalkozói adók, s a valamilyen szempontból korábban hátrányosan megkülönböztetett munkavállalók után kedvezményeket lehet igénybe venni.
2012. 11. 13. 13:38

Majdnem mindenre kivetik a tranzakciós adót

A hitel, a kincstárjegy pénzváltás és az állampapír-vásárlás sem ússza meg, sőt, a parlamentnek benyújtott módosítás mást is tartalmaz, minthogy az eredetileg egyezrelékes tranzakciós illeték a duplájára, illetve háromszorosára emelkedik.
2012. 11. 09. 10:57

Mi alól mentesít a kisadó?

Mind a kisadózó vállalkozás, mind a kisadózó magánszemély mentesül az alábbi közterhekkel kapcsolatos kötelezettségek alól: a) vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó vagy átalányadó megállapítása, bevallása és megfizetése; - ez egyéni vállalkozókra vonatkozik, tehát vállalkozói szja nincs....
2012. 11. 06. 09:15

Eldugott díjakban jelenhet meg az ATM-adó

A készpénzhasználat után kivetett díj emelésétől remél költségvetési bevételt a kormány, amelynek számtalan hatása lehet. Mivel az ingyenes pénzfelvétel jó reklám a bankoknak, de nem valószínű, hogy a terhet szívesen lenyelnék, valószínűleg más díjakba dugják majd el a költségeket. Ha a magyarok mégis átszoknának a bankkártya használatára, azzal az állam jól jár, a boltosoknak viszont emelkednek a költségei.
2012. 10. 09. 16:24

Adózási könnyítés kisvállalkozásoknak: Tételes adó és kisvállalati adó

A tételes adó mértéke főállású kisadózónként havi 50 ezer, nem főállású kisadózónként havi 25 ezer forint. A kisvállalati adó mértéke 16 százalék. Alapja az adózó pénzügyi vagyonának realizált változása, növelve a személyi jellegű kifizetésekkel.
2012. 10. 02. 14:18

Új adók jönnek a kis cégeknek - itt vannak a részletek

Januártól a hatmillió forint alatti árbevételű kis cégek 50 ezer forintos havi adó megfizetésével megússzák a közterheket. A kis cégeknek pedig jön a 16 százalékos kisvállalkozási adót.
2012. 07. 18. 21:53

Elfogadta az Országgyűlés hétfőn a biztosítási adó bevezetéséről szóló, jövő január 1-jétől hatályos törvényjavaslatot.

A 248 igen szavazattal, 83 ellenszavazat mellett elfogadott kormányzati előterjesztés szerint a biztosítási adó mértéke cascónál a díj 15 százaléka, vagyon- és balesetbiztosításnál pedig a 10 százaléka.
2012. 07. 18. 21:49

Tételes adó, iparűzési adó: változások jöhetnek

A kisadózók tételes adójával összefüggésben az iparűzési adóról is egyeztetni fog a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a szakmai szervezetekkel és az érdekképviseletekkel, és megvizsgálja a lehetőségeket – válaszolt a tárca az MTI kérdésére szerdán.
2012. 07. 18. 21:46